De Dichter des Vaderlands

De benaming 'Dichter des Vaderlands' is een eretitel en de invulling ervan wordt door de betreffende dichter zelf vastgesteld. Hij/zij is ambassadeur voor de poëzie, maar is vrij om dit ambassadeurschap op zijn eigen manier te interpreteren en kan zelf een project ontwikkelen om aandacht en enthousiasme voor poëzie uit binnen- en buitenland te genereren. De dichter des Vaderlands kan ook alleen ingaan op verzoeken van personen of organisaties die op hem of haar af zullen komen. Het kan ook zijn dat de Dichter des Vaderlands wordt gekozen omdat hij of zij al op allerlei manieren poëzie onder de aandacht brengt.

De Dichter des Vaderlands hoeft niets in opdracht te schrijven, hij schrijft alleen wanneer hij zich daartoe bewogen voelt. Aan hem zal slechts worden gevraagd zo’n vier keer per jaar een gedicht te schrijven bij een (inter)nationale gebeurtenis van culturele, politieke, sportieve of maatschappelijke aard. Welke gebeurtenis dit is, bepaalt de dichter zelf, er zijn geen verplichte thema’s. De gedichten zullen worden geplaatst in NRC Handelsblad. Ook kan de Dichter des Vaderlands een rol spelen binnen de door de eerste Dichter des Vaderlands, Gerrit Komrij, opgerichte Poëzieclub.

De Dichter des Vaderlands wordt benoemd voor een periode van vier jaar.

De eerste Dichter des Vaderlands was Gerrit Komrij (2000-2004), waarna Driek van Wissen (2005-2009) hem opvolgde. Op dit moment bezit sinds 2010 >>Ramsey Nasr deze eretitel.

>>Lees verder.

Geen opmerkingen: