Marinus Augustijn, een ontdekkingstocht

Op zijn twaalfde raakte Marinus Augustijn verzeild in een expositie van Constantin Brancusi. Dat bleek een beslissend moment. Nog altijd is dat één van zijn belangrijkste inspiraties, samen met Piet Mondriaan, terwijl zijn werk ook verwant is aan het Abstract Expressionisme en de Minimal Art.

Augustijn is echter niet bij deze artistieke verwantschappen gebleven. Hij is voortdurend aan het experimenteren om vanuit de abstracte vormen en primaire kleuren, nieuwe visuele verschijnselen op het spoor te komen. Als een ontdekkingsreiziger waagt hij zich in onbekende gebieden om daar nieuwe werelden te ontdekken. Bij deze bijna wetenschappelijke benadering hoort ook een afstandelijke houding ten opzichte van zijn werk. Hij wil zijn publiek dan ook niet zijn eigen ‘zieleroerselen’ tonen, maar is op zoek naar esthetische werkingen als onderdeel van een odyssee naar kennis van en ervaringen in de hem omringende werkelijkheid. Toch is het hem niet genoeg om het nieuwe te bestuderen en te categoriseren, hij bemoeit zich ook met het gevondene en zorgt ervoor dat in zijn werk nieuwe artistieke soorten ontstaan.

Na zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen is Marinus in 1983 gestart als kunstenaar, switchend tussen ruimtelijk werk en 2D. Daarnaast verzamelt hij kunst, kunstenaarsboeken, grafische vormgeving en geeft hij geregeld lessen op Minerva. Twee jaar geleden startte hij, samen met Agnes Scholte, kunstruimte >>Galerie Block C.

Afbeelding: Luchtkasteel (1987)

Ga verder naar de >>website van Marinus.

Geen opmerkingen: