Pro Republica, tegen de erfopvolging

Pro Republica is een organisatie die ernaar streeft het democratisch gehalte van het Nederlands politiek bestel te verhogen door de huidige constitutionele monarchie te vervangen door een republikeinse regeringsvorm. Heta staat het in beginsel in dezelfde ideologische traditie, die teruggaat tot het reformatorisch schisma van de periode rondom de Dordtse Synode (1618-1619), waarbij de toenmalige Prins Maurits van Oranje op politieke gronden de zijde koos van de reactionaire contra-remonstranten. Als zodanig belichaamde de remonstrants ideologie veeleer een anti-Orangisme, temeer omdat de toenmalige verenigde Nederlanden formeel een republiek vormden.



Het hedendaags republicanisme is echter verstrekkender en omvattender omdat de staatkundige verhoudingen binnen het zich federaal ontwikkelend Europa dat lijken te vereisen. De centrale gedachte daarbij is het bezwaar tegen de erfopvolging voor politiek-bestuurlijke functies en ambten, die in deze moderne tijd anachrobistisch te noemen is. Ten aanzien van dit kernbezwaar doet Pro Republica dat onder verwijzing naar schrijnende voorbeelden uit het verleden, waarvan het evidente wanbeleid van koning Willem III wellicht het meest aansprekend is.

Pro Republica is aldus een politieke beweging die buitenparlementaire oppositie bedrijft, door middel van o.a. op haar website uitgebrachte publicaties. Als gevolg van intensieve interacties met de gestaag groeiende kring lezers en bezoekers maakt het republicanisme in Nederland vanaf de oprichting medio 2009 een explosieve groei door.

(uit: >>Wikipedia)

>>Ga verder naar de website van Pro Republica.

Geen opmerkingen: